In de kern van elke bedrijfsoperatie ligt een verborgen universum: een complexe wereld van interfaces, databases, en code die velen eerder afschrikt dan uitnodigt. Fabian Sloos, de drijvende kracht achter SloosICT, heeft echter een missie om deze wereld begrijpelijker te maken. Hij gebruikt een alom bekende metafoor om zijn werk te verklaren: “Het is net als bouwen met LEGO.”

ICT als Lego

Fabian illustreert: “Met LEGO bouw je visueel; je ziet direct het resultaat van je creativiteit. Als kind was ik al bezig met blokjes stapelen, en vandaag de dag doe ik hetzelfde met het ontwikkelen van maatwerk-applicaties voor bedrijven. Ik combineer knoppen, functies, en processen tot een logisch geheel. Mijn doel? Het vereenvoudigen van werkprocessen.”

Meer controle door automatiseringen

Automatisering brengt een cruciaal voordeel met zich mee: overzichtelijkheid. “Ons brein is ontworpen voor creatie, niet voor het onthouden van alledaagse taken. Door automatisering hoeven ondernemers zich minder te belasten met routinematige administratie, waardoor er meer ruimte ontstaat voor innovatie.” Desalniettemin, benadrukt Fabian, is het essentieel dat ondernemers betrokken blijven bij hun ICT-systemen. Hiermee echoot hij de woorden van Yann LeCun, hoofd AI-onderzoek bij Facebook: “We delegeren de uitvoering, niet de controle.”

Voel je je thuis met de automatisering?

Een synergie tussen ondernemer en ICT-specialist is essentieel. “Hoewel technologie veel kan overnemen, blijft de ondernemer de regisseur van wat er gebeurt. Ik kan bouwen naar behoefte, maar de visie en kennis van de ondernemer over zijn bedrijf en processen zijn onmisbaar.”

De kunst van het bouwen met ICT is niet alleen het realiseren van functionele systemen, maar ook het scheppen van visueel aantrekkelijke en gebruiksvriendelijke interfaces. “Mijn doel is niet alleen om technische oplossingen te bieden, maar ook om ervoor te zorgen dat gebruikers zich thuis voelen binnen hun eigen software en vreugde vinden in het gebruik ervan.

Focus

Door te focussen op eenvoud en gebruikerservaring, streeft Fabian ernaar om de ‘onzichtbare’ wereld van ICT toegankelijk en waardevol te maken voor elke ondernemer. “Elk bedrijf werkt op vergelijkbare wijzen, maar de unieke uitstraling en het gebruiksgemak van een systeem maken het verschil.”