Cijfertjes overtikken voor de boekhouding, beleefd antwoorden op bestellingen of aanvragen: het kost veel meer tijd dan je zou willen. Bovendien sluipen er nog wel eens fouten in dat eindeloze werk. De oplossing: een Application Programming Interface (API). Met die techniek maak je een koppeling tussen verschillende softwarepakketten. Kracht en snelheid dankzij centralisatie.

Chaos was het vroeger, achter de schermen bij een isolatiebedrijf. Er kwamen maandelijks duizenden aanvragen per mail binnen, die allemaal uitgezet moesten worden bij de juiste installateurs. "En al die opdrachten wil je dan ook nog evenwichtig verdelen", vertelt Fabian Sloos. "Ze liepen daar ontzettend mee achter, het overzicht was weg. Dankzij een API zijn die problemen nu opgelost. Data komt nu niet meer binnen als email, maar in een overzichtelijke database."

"Voor deze mensen is het nu heel makkelijk om iets toe te wijzen aan installateur A of B", zegt Sloos. "Het systeem stuurt dan direct een mailtje met alle informatie, en de klant wordt ook meteen bedankt voor z'n aanvraag. Alle teksten staan gewoon klaar. Dat kan allemaal omdat we het koppelen met een API. Er komt geen mens meer aan te pas. Zo worden er dus geen emails meer over het hoofd gezien of verkeerd gelabeld."

De toepassing werkt op allerlei vlakken, vertelt Fabian. "Denk aan een mailingpakket voor marketing. Je wilt de tevredenheid polsen, of na een jaar misschien checken of er extra service nodig is. Daar bestaan al onwijs sterke en uitgebreide systemen voor. De flow van mailen en najagen wordt daarin helemaal geautomatiseerd. Via een API kun je dat koppelen met je eigen informatie. Klanten krijgen dan dus nieuwsbrieven die perfect aansluiten op wat ze nodig hebben."

Het mooie is dat alles achter de schermen gebeurt. Gebruikers merken niks van de koppeling. "Je kunt een API zien als je achterdeur", zegt Fabian. "Data wordt geprogrammeerd overgegoten naar een ander pakket. Je krijgt dus het beste van beide werelden. StoryChief is bijvoorbeeld geweldige software om berichten op sociale media te zetten. AI-pakketten kunnen teksten herschrijven of postcodes controleren. Die kracht blijf je vasthouden en optimaal benutten, terwijl API je ontzettend veel tijd en fouten bespaart."

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw bedrijf? Neem eens contact op!