Aan de ene kant wil je gegevens snel en overzichtelijk kunnen raadplegen, aan de andere kant moet al die informatie juist sterk beschermd worden. Binnen de gezondheidszorg kan zo’n vraag ingewikkeld lijken. Toch komt SloosICT altijd met oplossingen om slim en efficiënt te werken door slimme inzet en activatie van de FileMaker applicatie.

Preventieve gezondheidszorg vraagt om een slim systeem, merkte Fabian Sloos bij een van zijn klanten. Een Amsterdamse kliniek werkte zelf graag met Excelsheets om de gezondheid van cliënten in kaart te brengen, maar dreigde daarbij het overzicht kwijt te raken. “Er waren veel verschillende sheets, dus werd het lastig om data met elkaar te vergelijken. Soms weet je ook niet zeker of je echt de laatste versie aan het bewerken bent. Er wordt heel veel opgeslagen, maar het overzicht ontbreekt. Data kan zo gaan rondzweven door een organisatie.”

Bouwen van elektronisch patiëntendossier

SloosICT kwam dus als geroepen. Er werd een database gebouwd op basis van de software van FileMaker om alles per patiënt in te kunnen bijhouden, van bloedwaardes tot stressmetingen en hartfilmpjes. Verder moest er voor elk vakgebied een externe specialist kunnen meekijken. “Deze kliniek wil cliënten holistisch kunnen behandelen”, legt Fabian uit. “Er moeten dus analyses komen vanuit verschillende vakgebieden, om een allesomvattend beeld te krijgen. We willen bijvoorbeeld dat een cardioloog op afstand kan meekijken naar hartritmefilmpjes. Zo’n expert kan dan zijn bevindingen in het systeem noteren.”

Met de komst van dat elektronisch patiëntendossier (EPD), moest er natuurlijk ook worden nagedacht over privacy. Voor een externe voedingsdeskundige is het bijvoorbeeld niet noodzakelijk om alle gegevens te kunnen zien. “Specialisten krijgen een inlog met beperkte functies”, vertelt Fabian. “Een arts ziet geen naam of adres. Als bouwers zien wij zelf ook alleen cliëntcodes. Maar alles komt uiteindelijk dus wel bij elkaar in het EPD, zodat de centrale arts het met de cliënt kan doorspreken.”

Intussen kan de FileMaker applicatie ook data koppelen uit Garmin-horloges, stappentellers en andere elektronische metingen. “Dat vind ik het gaafst”, zegt Fabian. “We hebben daar ook een app bij gebouwd, zodat cliënten zelf bij hun gegevens kunnen. Je hoeft dus niet naar een kliniek om te weten welke bloedwaardes je hebt. Metingen kunnen live worden doorgestuurd. Als je arts iets opmerkelijks ziet, krijg je een berichtje met een notificatie. Het kan dan dus best dat je niet eens op gesprek hoeft te komen. Deskundig advies verloopt nu veel sneller en efficiënter.”

Toekomst van medische gegevens

Fabian verwacht dan ook dat telefoons steeds belangrijker zullen worden om medische gegevens op te slaan. In plaats van dat informatie is versnipperd onder verschillende zorgverleners – die hun gegevens niet mogen delen zonder expliciete toestemming – hou je in de toekomst misschien gewoon zelf alles op zak. “De keuze voor informatie delen, ligt dan dus altijd bij de persoon zelf. Hoe fijn is het dat jouw gegevens alleen op jouw telefoon staan.”

Welke ontwikkelingen er uiteindelijk ook op ons pad komen, SloosICT is er klaar voor. Dankzij de applicatie FileMaker als basis, kan er namelijk snel worden geschakeld. “Ik kan daarmee aanpassen en ombouwen zonder een hele batterij aan programmeurs nodig te hebben. FileMaker is low code, dus we kunnen kort op de bal spelen. Ik heb weinig afleiding van codetaal, zodat ik aandachtig kan luisteren en meedenken.”

“De kracht van FileMaker is dat het continu aanpasbaar blijft”, vervolgt Fabian. “Van de wetgeving tot de technische behoefte en gebruikersrollen: je kunt het precies afstemmen op hoe de organisatie het nodig heeft. Misschien moet je nu op tien knopjes drukken om iets voor elkaar te krijgen, terwijl dat in theorie met twee klikken zou moeten kunnen. Dat bespaart je dan niet alleen tijd, maar ook een hoop frustratie. Ik hou ervan om die flow goed te krijgen. Uiteindelijk gaat het om jouw werkplezier, en om de snelheid waarmee je dingen voor elkaar krijgt.”

Ben je op zoek naar een snel, slim en toegankelijke data-applicatie? SloosICT zorgt voor een oplossing die naadloos op jouw bedrijf aansluit. Neem eens contact op om meer te weten te komen: 06-42704085.